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August 2, 2018

Via Electronic Mail

John Hughes

US Educational Technology Purchasing Alliance
1829 E Franklin St, Suite 800E

Chapel Hill, NC 27514

Re: South Carolina Legal Opinion on USETPA Group Purchasing Program
John,

You asked our firm to review South Carolina law to render an opinion about whether South
Carolina governmental entities may utilize the US Educational Technology Purchasing Alliance
(“USETPA”). In our opinion, participation in USETPA is permissible under State law.

L. USETPA

The USETPA, a North Carolina non-profit, is a "purchasing cooperative." Purchasing cooperatives
operate by aggregating demand among various purchasers to get special rates from selected
suppliers. Any public entity may join USETPA at no cost.

USETPA, on behalf of its members, created a series of master convenience contracts with various
vendors for technology goods and services. Its members can select from these vendors without
engaging in the request for proposal process. Each master convenience contract contains terms
that, once accepted by the vendor, become the contract between the purchasing member and
the vendor.

. Procurement Code and Information Technology
The South Carolina Procurement Code (“Code”) governs every procurement or expenditure of

funds under contract by any South Carolina governmental body, including the purchase of
information technology services, goods, and equipment. S.C. Code Ann. §§ 11-35-40(2), 11-35-
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820;S.C. Code Ann. Regs. 19-445.2115(A). South Carolina procurement officials have advised that
information technology is not subject to any special treatment under the procurement code and
is regulated in the same manner as all other goods and services.!

il. Cooperative Purchasing

USETPA’s prospective South Carolina members include local political bodies, special purpose
districts, and school districts. Each of these is considered a public procurement unit. S.C. Code
Ann. §§ 11-35-4610(3) and (5). Public procurement units may purchase through South Carolina
default statewide contracts where available. S.C. Code Ann. § 11-35-4820. Individual entities
may also conduct their own sealed bid process. S.C. Code Ann. §§ 11-35-1510, 11-35-4820.

As an alternative to purchasing through state contracts or conducting their own sealed bid
process, South Carolina public procurement units may engage in cooperative purchasing. S.C.
Code Ann. § 11-35-4810. Any public procurement unit “may participate in. . . a cooperative
purchasing agreement. . . with one or more public procurement units or external procurement
activities. . . .” S.C. Code Ann. § 11-35-4810. According to South Carolina procurement officials
there are no specific regulations or statutes specifically targeting information technology.

Cooperative purchasing is procurement conducted [1] “ by, or on behalf of, more than one public
procurement unit” or [2]”by a public procurement unit with an external procurement activity.”
S.C. Code Ann. § 11-35-4610(1) (emphasis added). USETPA, while not itself a public procurement
unit, facilitates the cooperative purchasing on behalf of more than one public procurement unit.
Accordingly, participation in contracts facilitated by USETPA should qualify as permissible
cooperative purchasing under South Carolina law because, inter alia, USETPA facilitates
procurement on behalf of multiple public procurement units or external procurement activities.

Iv. Limitations on Cooperative Purchasing
a. Mandatory Opting

The Board may restrict the right of public procurement units to individually contract and may
require purchases of a particular good or service to be through the state contract. S.C. Code Ann.§
11-35-4820. Use of this provision is not common, however. At this time we are not aware of any
mandatory state term contracts that would conflict with the master convenience contracts for
technology goods and services negotiated by USETPA.

! South Carolina State Budget and Control Board (“Board”) Regulations appear to require every
public procurement unit to develop a master plan for information technology procurements. S.C.
Code Ann. Regs. 19-445.2115(A).
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b. Central Advertising and Distribution

USETPA will be responsible for ensuring compliance with any general procurement requirements
under the Code or Board Regulations. For example, thirty days’ notice through “central
advertising” would be required for any multi-state solicitation issued by USETPA. S.C. Code Ann.
§ 11-35-4810. Central advertising typically means South Carolina Business Opportunities (SCBO),
a live online database of the state’s purchasing needs. S.C Code Ann. § 11-35-1520(3). Likewise,
contracts “may be only awarded to manufacturers who will be distributing the products to South
Carolina governmental bodies through South Carolina vendors.” S.C. Code Ann. § 11-35-4810.
USETPA’s compliance efforts satisfy the general procurement requirements for each participating
member. S.C. Code Ann. § 11-35-4880 (“Where the public procurement unit or external
procurement activity administering a cooperative purchase complies with the requirements of
this code, any public procurement unit participating in such a purchase shall be deemed to have
complied with this code.”).

V. Conclusion and Scope of Review

A South Carolina public procurement unit which is a USETPA member can purchase through
agreements negotiated by USETPA unless: (1) the Board has required the purchasing unit to “opt
out” or “opt in” to a specific contract encompassing the goods or services the member seeks to
purchase through USETPA, (2) the purchasing unit is subject to entity specific laws or regulations,
or (3) USETPA fails to comply with the central advertising and distribution requirements. S.C.
Code Ann. §§ 11-35-4810, 11-35-4820.

This opinion is based on information you provided regarding USETPA and our interpretation of
South Carolina law. Our review was limited to State law and did not include all potentially
applicable local or agency specific laws or regulations (i.e., the statutes and ordinances, the
administrative decisions, and the rules and regulations of counties, towns, municipalities and
special political subdivisions or judicial decisions interpreting such provisions). Furthermore, we
express no opinion with regard to the laws of any jurisdiction other than South Carolina.

The South Carolina Attorney General’s office, upon request, issues opinions about its
construction of state law. Over the last forty years no fewer than five opinions have addressed
cooperative purchasing inquiries. These opinions are not binding law and do not constitute
precedential authority. All appear to be distinguishable from the arrangement discussed in this
opinion letter. Nevertheless, these opinions demonstrate that state procurement officials “ha[ve]
in the past been liberal in interpreting definitions, etc., to encourage cooperative purchasing.”
(S.C.A.G. Op. Dec. 11,1990 at n.1.)

The foregoing is not a recommendation for or endorsement of the any products or services
offered through USETPA. This opinion is rendered as of the date hereof for your benefit and may
not be relied upon by any third party. We undertake no obligation to advise of any changes in
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the applicable law or our interpretation of the law, but would be happy to assist you in updating
the opinion upon mutual agreement in the future.

Very truly yours,

K8 Gl

Rivers S. Stilwell



